torsdag 27 oktober 2011

Everest sida 5: "Jag var ung och dum"

Klar med sida fem av Everest nu! Huj vad det går! Okej, inte riktigt, men om jag fortsätter göra två sidor om dagen kommer jag att vara klar nästa vecka. Då blir det kanske tid över till färgläggning?

Har just gjort klart sida 5, och det är definitivt sidan som jag är nöjdast med än så länge. Vi får se en flashback från farmor Kättings ungdom, och dessutom börjar serien handla mer om bergsklättring (vilket kan vara bra då den faktiskt heter Everest.) Och till skillnad från de första sidorna som i princip är totalt oförståeliga utan text så tycker jag att man kan förstå den här rätt bra utan.

Det är ganska roligt att rita berg. Faktiskt. Nog för att jag förmodligen aldrig kommer att vilja rita ett berg till i hela mitt liv när jag är färdig med serien...

onsdag 19 oktober 2011

Taathueringhaar

Lilla systern fyller ju år idag (19, hon är ju snart stora damen ;P ) och detta var undertecknads gåva: några förslag på kompassros-tatueringar! Det var faktiskt väldigt roligt att göra de här, speciellt Fleur-de-Lis kompassen.
Tanken är att man kan kombinera som man vill - till exempel basic 1 med taggar 2 och ring 3 och ett hjärta.

Jag visade dem för henne över Skype - familjen hemma var samlad för att äta prinsesstårta, lite ledsen blev man ju över att man inte kunde närvara. Men det var roligt att se alla, även om det bara var över datorn! Och dessutom blev hon väldans glad över tatueringarna :) Välj klokt nu Klara!

Tyvärr ville hon inte ha den som jag personligen blev nöjdast med.

Detta är mitt magnum opus.

tisdag 11 oktober 2011

Girih

Halloj! Ikväll har jag jobbat med något som var helt nytt för mig men väldigt roligt att göra - girihmönster!

Då det råder avbildningsförbud inom islam utvecklades istället oerhört vackra och detaljerade mosaiker. De var dessutom galet detaljerade och komplext uppbyggda.


Västerländska matematiker lyckades inte lista reda på hur det var man tillverkade dessa mönster förrän 2007. Tidigare antog man att de skapades med passare och linjal, som använts flitigt inom västerländsk arkitektur. Men de islamska mosaikerna är så invecklade och detaljerade att det skulle vara nästan omöjligt att skapa dem med de vanliga verktygen - minsta lilla fel skulle leda till att bitarna till slut inte passade ihop med varandra, det finns inte någon felmarginal.

Sedan upptäcktes girih-bitarna; fem stycken bitar i olika former som kan läggas kant mot kant och bilda ett nästan obegränsat antal geometriska former. De finns att ladda ner här för den som vill testa. Jag försökte mig på att göra en digital mosaik  - det var rätt roligt, lite som att lägga pussel men man får använda vilken pusselbit man vill så länge den har rätt vinkel :)

Så här ser bitarna ut! De finns tillgängliga i snajsigt PNG-format med genomskinlig bakgrund så det är inga problem att flytta runt dem.

Det var svårare än jag trodde  - egentligen hade jag tänkt lägga ett fint mönster, men bitarna fick hela tiden fel vinkel. Men eftersom veckans tema ändå handlade om asymmetri gjorde ju det inte så mycket.
Klar! Sedan klippte jag ut själva de vita linjerna för att använda i mitt projekt!
Väldans tjusigt. Det svåraste är helt klart att låta bli att lägga Gaussian Blur på det hela, texten inkluderad.

söndag 9 oktober 2011

Cogito Ergo Sum

Har nu suttit uppe hela natten tillsammans med ett gäng tappra själar som jobbat på sina 24-timmarsserier. Sådana eskapader har ju inte jag ägnat mig åt - istället har jag finputsat detta självporträtt som också är del av mitt projekt. Nu är jag för trött för att tänka, så det bär av hemåt så att jag kan gå och lägga mig.

fredag 7 oktober 2011

Tema 1: Snatteri

Sådär! Nu är en veckas tema klart, med tre olika bilder som alla kretsar runt samma ämne. De varierar lite i stil och teknik för att göra det intressant, och alla tacklar ämnet från olika håll.

Den här är tänkt för en artikel som riktar in sig mot själva förövaren - jag ville ha en tjej som ser riktigt skamsen ut, som att hon typ inte vill stjäla men inte kan låta bli.
 Här har vi en annan skamsen liten förövare... som för övrigt ser ut som en liten Fredrik.
Den här gillar jag! Statistiken är ren bullshit, men jag har tyvärr stött på den attityden alldeles för ofta.

Jamen det här var ju ett roligt tema. Nu över till nästa - grooming.